Himachal Pradesh GK part 3 | Most Important Question In HP Exam

Himachal Pradesh GK part 3 | Most Important Question In HP Exam

21. In which year Amar Singh Thapa beseiged Kangra Fort?

[A] 1802
[B] 1805
[C] 1809
[D] 1815

Correct Answer: B [ 1805 ]

Notes: – Amar Singh Thapa beseiged Kangra Fort in 1805 A.D and held the fort for the next four years.

22. In which year Maharaja Ranjit Singh defeated Gorkha forces?

[A] 1809
[B] 1810
[C] 1812
[D] 1814

Correct Answer: A [ 1809 ]

Notes: – In 1809, Maharaja Ranjit Singh defeated Gurkha forces and took Kangra Fort in his possession.

23. ‘Masroor Rock Cut Temple’, a unique monolithic structure is present in which district of Himachal Pradesh?

[A] Kangra
[B] Solan
[C] Mandi
[D] Chamba

Correct Answer: A [ Kangra ]

Notes: – Masroor Rock Cut Temple, a unique monolithic structure is present in Kangra district of Himachal Pradesh.

24. The Chail cricket stadium is located in which district of Himachal Pradesh?

[A] Una
[B] Solan
[C] Shimla
[D] Kangra

Correct Answer: B [ Solan ]

Notes: – The Chail cricket stadium of Himachal Pradesh is the highest cricket ground in the world.

25. Which of the following is the largest district (area wise) of Himachal Pradesh?

[A] Lahaul and Spiti
[B] Shimla
[C] Sirmaur
[D] Chamba

Correct Answer: A [ Lahaul and Spiti ]

Notes: – Lahaul and Spiti with an area of 13,835 km square is the largest district of 12 districts of Himachal Pradesh.

26. Which of the following districts of himachal pradesh has the smallest area?

[A] Kangra
[B] Una
[C] Bilaspur
[D] Hamirpur

Correct Answer: D [ Hamirpur ]

Notes: – Hamirpur district of Himachal Pradesh is the smallest of all the districts having an area of 1118sq. Kms

27. As per Census 2011 data, what is the approximate population of Himachal pradesh?

[A] 65.45 lakhs
[B] 60.30 lakhs
[C] 68.65 lakhs
[D] 69.00 lakhs

Correct Answer: C [ 68.65 lakhs ]

Notes: – As per Census 2011 data, the approximate population of Himachal pradesh is 68.65 lakhs. It forms 0.57 percent of India’s population.

28. What is the literacy rate of Himachal Pradesh as per Census 2011?

[A] 82.80
[B] 84.80
[C] 68.80
[D] 73.20

Correct Answer: A [ 82.80 ]

Notes: – As per census 2011, the literacy rate of Himachal Pradesh is 82.80. It has risen from 76.48 percent in 2001

29. Which district of Himachal Pradesh has the highest literacy rate according to Census 2011?

[A] Una
[B] Bilaspur
[C] Shimla
[D] Hamirpur

Correct Answer: D [ Hamirpur ]

Notes: – Hamirpur district [literacy rate – 88.20%] has the highest literacy rate in Himachal Pradesh according to Census 2011

30. What is the sex-ratio of Himachal Pradesh as per the Census 2011?

[A] 970
[B] 968
[C] 972
[D] 976

Correct Answer: C [ 972 ]

Notes: – 972 is the sex-ratio of Himachal Pradesh as per the Census 2011. It was 968 as per Census 2001

Previous Part One HP GK – Click Here

Part Two HP GK – Click Here

Best book For HP GKHimachal Darpan
BuyClick Here
Himachal Pradesh GK part 3 | Most Important Question In HP Exam

Latest Himachal GK 2021

HP Govt Notification
Keep Going
https://govtrecruitment.in/Buy Best book For HP Gk

Best HP GK Book

Himachal Darpan | Click Here

Leave a Comment